Translate

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

6 noir μυθιστορήματα που πρέπει να διαβάσεις.






Πατρίκ Μοντιανό. Στο cafe της χαμένης νιότης.


Ο τόπος, Παρίσι. Ο χρόνος δεκαετία 60. Τα πρόσωπα, οι θαμώνες ενός cafe.
Ένα κορίτσι εξαφανίζεται κ το μόνο που γνωρίζουν για αυτή είναι ένα ψευδώνυμο, Λουκί. Πολλοί τη γνώριζαν, μα κανείς δεν την ήξερε πραγματικά.
Ο λόγος δίνεται σε πολλούς, μα κανείς δεν ξέρει να μας πει κάτι ουσιώδες για αυτήν. Υπήρξε πραγματικά? Στην γωνία ενός τραπεζιού, θαρρείς πως παρατηρούσε τις ζωές των άλλων, θαρρείς κ ήθελε να ξεχάσει τη δική της. Άραγε θα ανακαλύψει κανείς τι απέγινε?
Ο Μοντιανό, αιώνιος νοσταλγός ενός μελαγχολικού παρελθόντος, μας δίνει για ακόμη μια φορά ένα μικρής έκτασης αριστούργημα, που θα πρεπε όλοι να διαβάσετε.









Γκράχαμ Γκρην. Ο τρίτος άνθρωπος

Ο Γράχαμ Γκρην δημιουργεί το πλέον σκοτεινό του μυθιστόρημα. Ο τίτλος αυτού, ο τρίτος άνθρωπος.
 Ένα ατέρμονο κυνηγητό ξεκινά στην υπό κατοχή Βιέννη τη στιγμή που ο Μάρτιν, καταφθάνει για να ρθει αντιμέτωπος με τον θάνατο του καλύτερου του φίλου. Ένα παράνομο κύκλωμα, ένας θάνατος, ένας έρωτας κ ένας Τρίτος άνθρωπος που κανείς δεν μπορεί να αναγνωρίσει, θα στοιχειώσουν τον Μάρτιν κ θα τον οδηγήσουν σε μια ανακάλυψη που θα αλλάξει τη ζωή του.
Το μυθιστορημα αυτό είναι μια ελεγεία στην ανδρική φιλία, στην προδοσία κ στην ματαίωση. Το συνιστώ σε όλους τους λάτρεις του είδους.









Καρίμ Μισκε. Αραμπ τζαζ


Ο μαροκινής καταγωγής Αχμεντ, ζει μόνος σε μια σχετικά κακόφημη γειτονιά του Παρισιού κ περνά τις ημέρες του χωμένος μέσα στα αστυνομικά του μυθιστορήματα, βυθισμένος σε μια πολύχρονη κατάθλιψη.
Η δολοφονία της γειτόνισσας του Λόρα, θα τον βγάλει απ' το λήθαργο του, καθώς βρίσκεται να αποτελεί το βασικό ύποπτο της δολοφονίας αυτής. Ανάμεσα σε μουσουλμάνους, Εβραίους κ εμπόρους "μαγικών χαπιών", ο Αχμέντ θα προσπαθήσει να αποδείξει την αθωότητα του κ συνάμα να βρει τον εαυτό που χρόνια τώρα έθαψε μέσα στα βιβλία του.





Μορίς Αττία. Η κόκκινη Μασσαλία

Η κόκκινη Μασσαλία αποτελεί το δεύτερο μυθιστόρημα του βραβευμένου ψυχίατρου Αττία, μετά το Μαύρο Αλγέρι. 
Ο πόλεμος της Αλγερίας έχει τελειώσει, ένας άλλος "αγώνας" όμως ξεκινά.
Ένας νεκρός σε μια φοιτητική εστία της Μασσαλίας θα φέρει τον Πάκο, τον κεντρικό ήρωα όλης της τριλογίας( Μαύρο Αλγέρι, Κόκκινη Μασσαλία, Παρίσι μπλουζ), σε επαφή με όλο το φάσμα του αριστερού κόσμου. Τροτσκιστές, μαοϊκοί, οπαδοί της Λουξεμπουργκ, αναρχικοί, όλοι αγανακτισμένοι κάτω απ' το γκωλικό καθεστώς. Οι νεκροί διαδέχονται ο ένας τον άλλον, η αστυνομία δεν καταλήγει πουθενά. Ποιος κρύβεται πίσω απ' τις απάνθρωπες δολοφονίες? 
Οι ήρωες του Αττία, τόσο ενδιαφέροντες , μα παράλληλα τόσο αληθινοί, θα σας κάνουν να γελάσετε, να τους κατανοήσετε, να τους συμπονέσετε, θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον σας αμείωτο μέχρι το τέλος, Ένα βιβλίο εκπληκτικό.









       Λεοναρδο Παδούρα. Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλία.

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα, το οποίο ανασυνθέτει τρεις ιστορίες. Τρεις διαφορετικές οπτικές που καταλήγουν σε ένα γεγονός. Στη δολοφονία του Τρότσκι, απ' τον σταλινικό πράκτορα Ραμόν Μερκαντερ.

Στο πρώτο αφηγηματικό επίπεδο, ο Παδούρα, περιγράφει την οπτική του Τρότσκι, την εξορία του απ' την σοβιετική ένωση, τον αγώνα του για επιβίωση, το τέλος του στο Μεξικό.
Στο δεύτερο αφηγηματικό πεδίο μας περιγράφει τη ζωή του δολοφόνου του Τρότσκι, του Μερκάντερ.
Ενώ στο τρίτο μας συστήνεται ο αφηγητής μας , ένας κουβανός συγγραφέας που προσπαθεί να επιβιώσει στην Κούβα του εμπάργκο, ο οποίος θα γνωρίσει τον άνθρωπο που θα του αφηγηθεί την ιστορία του Μερκάντες.Κ αυτός με τη σειρά του θα τη αφηγηθεί σε μας.
Το βιβλίο αυτό δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθαρά αστυνομικό, ούτε πολιτικό. Πρόκειται για μια ωδή σε ένα χαμένο όνειρο. Ένα όνειρο για έναν πολιτικά κ κοινωνικά καλύτερο κόσμο που όμως κατέληξε στο κενό. Εξαιρετικό βιβλίο.




Πατρίκ Μοντιανό. Η μικρή Μπιζού




Πρόκειται για ακόμη ένα κομψοτέχνημα του Πατρίκ Μοντιανό, μια ακόμη προσπάθεια του, να ανασυνθέσει στη μνήμη του στιγμές ενός μακρινού παρελθόντος.
Ένα κορίτσι περιπλανάται στους δρόμους του Παρισιού, η ομίχλη σκεπάζει τα βήματα της. Προσπαθεί να ξεφύγει από κάτι ή μήπως αναζητά τον χαμένο μέσα στις ζωές των άλλων εαυτό της? Σκοτεινά cafe, καμπαρέ γεμάτα καπνό κ όμορφες γυναίκες κ η ανάμνηση μιας παιδικής ηλικίας που προσπαθεί να επισκιάσει τα πάντα. Ένα παιδί που περιμένει έξω απ' το σχολείο μα δεν έρχεται κανείς να το πάρει. Κ όμως η μικρή Μπιζού το κρατά απ' το χέρι, όπως θα θελε να κρατησει κάποιος κ αυτή. Ένα εκπληκτικό noir μυθιστόρημα, ένα διαμάντι της σύγχρονης λογοτεχνίας που θα πρεπε όλοι να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου